Miernik pH jest elektronicznym przyrządem używanym do pomiaru pH. Skala pH to ilościowa skala kwasowości i zasadowości roztworów wodnych związków chemicznych. Skala ta jest oparta na aktywności jonów hydroniowych [H3O+] w roztworach wodnych.
Wartość pH wskazuje, czy roztwór ma odczyn kwaśny, czy zasadowy, ale nie jest miarą kwasowości ani
zasadowości.
Miernik pH składa się ze specjalnej sondy pomiarowej (szklana elektroda) podłączonej do korpusu, który mierzy i wyświetla odczyt pH badanej cieczy.
Cechy szczególne
- Szeroki zakres pomiarowy pH cieczy
- Jednoczesny pomiar temperatury
- Zewnętrzna sonda pH ułatwiająca pomiar
- Automatyczna kompensacja temperatury
- Kalibracja trzypunktowa
- Duży, czytelny wyświetlacz LCD
- Podświetlenie wyświetlacza umożliwiający pomiar w warunkach słabego oświetlenia
- Niewielkie gabaryty
- Mały ciężar
Zastosowania
Pomiar wartości pH do zapewnienia jakości w sektorze spożywczym
Wartość pH żywności ma bezpośredni wpływ na rozwój mikroorganizmów, co za tym idzie
na bezpieczeństwo i jakość żywności. Właśnie z tych powodów wiele firm stosuje wartość pH
jako parametr określający jakość oferowanej żywności. Dla przykładu, można podać fakt,
iż wartość pH ma olbrzymie znaczenie przy produkcji mięsa, kiełbas czy nabiału.
Wartość pH jest bardzo ważnym parametrem, określającym jakość produktów spożywczych. W szczególności
dotyczy to mięsa i produktów mięsnych pod względem zdolności wiązania wody, smaku, koloru, kruchości
i trwałości. W piekarnictwie poziom kwasowości zakwasu może być określony za pomocą wartości pH.
W przypadku produktów takich jak sosy do sałatek, wartość pH pomaga zapewnić jakość lub stałą
kwasowość produktów.
Pomiar pH wody pitnej
Już od 2007 roku istnieją w Polsce przepisy prawne, które regulują dopuszczalne wartości
określonych parametrów w wodzie pitnej. Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie jakości
wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dnia 29 marca 2007 r. zarządza, że
przedsiębiorstwa wodociągowe mają obowiązek zapewnić swoim klientom jakość wody pitnej
zgodnie z wytycznymi ujętymi w rozporządzeniu. Wartość pH jest ważnym parametrem, służącym
określaniu jakości wody.
Pobierane próbki wody powinny być sprawdzane pod kątem poziomu wartości pH, bezpośrednio
po pobraniu próbki. Wartość pH nie może przekroczyć dolnej wartości 6,5 i górnej 9,5.
Optymalna wartość to 7.
Pomiar pH w przemyśle kosmetycznym
Wartość pH jest kluczowym czynnikiem, jeśli chodzi o ocenę jakości produktów kosmetycznych.
Produkty kosmetyczne, których odczyn pH jest zbyt kwaśny lub zbyt zasadowy, mogą powodować
podrażnienia skóry bądź wysypki. Odczyn pH skóry wynosi między 5 a 6,5, dzięki jej
naturalnemu kwaśnemu płaszczowi ochronnemu. Żele oczyszczające do twarzy, które
są delikatnie kwaśne, mogą dodatkowo wspierać naturalny kwaśny płaszcz ochronny skóry.
Jest to szczególnie ważne dla osób o wrażliwej skórze. Z drugiej strony, żele do
oczyszczania cery o zasadowym odczynie pH, mogą pomagać skórze w odnowie jej
naturalnego natłuszczania.
Wartość pH produktów kosmetycznych musi być monitorowana kontrolowana i jeżeli to
potrzebne poprawiana na etapie produkcji. Wszystko po to aby produkt końcowy miał
wymagany odczyn pH.
Pomiar pH wody w akwariach
Pomiar pH wody w basenach